Ensenyar a llegir
Si els nois i noies viuen en una societat poc alfabetitzada, què passa quan s’han d’afrontar als hipertextos que els ofereix la xarxa? Són capaços de llegir i d’extreure’n la informació que necessiten? Saben trobar allò que busquen?
La lectura té moltes vessants i cal ensenyar a llegir des de totes elles: llegir per aprendre, per plaer, per saber, per fer i per comunicar. Ara bé, com que en el món d’avui no només llegim lletra impresa, per ser plenament alfabetitzats hem de ser capaços de desenvolupar altres estratègies: llegir imatges i multimèdia, accedir a la informació que ens ofereix Internet i escriure i llegir en altres formats.
L'horitzó de les classes de llengua en general, i de l’ensenyament de la lectura en particular, s’han ampliat per anar més enllà del text i fins i tot de la pantalla.
L’enfocament metodològic de la lectura, a més d’incorporar la comunicació mediatitzada per ordinador, com un recurs important, ha de comptar amb diferents aproximacions al text per aconseguir que els estudiants accedeixin a una literacitat plena. Amb aquesta finalitat Luke i Freebody identifiquen i exposen quatre enfocaments per llegir un text: trencar el codi, participar en el text, usar el text i analitzar-lo.

Trencar el codi. Com l’interpreto?
- Implica la capacitat de codificar i descodificar el llenguatge.
- Inclou ser capaç de parlar, de reconèixer i d'escriure les paraules i frases.
- Els estudiants reconeixen l’alfabet, la sintaxi, la gramàtica, el vocabulari, la puntuació, les paraules, les frases i les estructures genèriques dels textos
Participar del text. Què significa per a mi?
- L’èmfasi està en la comprensió del significat: coneixements previs, sabers culturals, comparació d’experiències pròpies amb les descrites en el text, interpretació dels significats literals i inferits, etc.
- Exemples d’activitats: fer una llista de preguntes després de llegir un poema per primera vegada; comparar els mons creats en dues pel·lícules de ciència ficció; predir l’estil i el contingut d’un programa de televisió a partir dels titulars.
Usar el text. Què puc fer amb aquest text?
- Treballar els aspectes pragmàtics: la comprensió del propòsit usant els textos de maneres diferents per funcions diferents.
- Els estudiants entenen com varia el llenguatge en funció del context, el propòsit, l’audiència i el contingut, i són capaços d’aplicar aquest coneixement.
- Exemples d’activitats: crear un fullet amb informació d’un club esportiu; preparar un debat sobre els llibres nous de la biblioteca, per a una assemblea de classe; escollir un estil apropiat per a una carta o per a una trucada telefònica agraint la visita d’un conferenciant.
Analitzar el text. Què fa aquest text per mi?
- Desenvolupar la capacitat crítica: fer entendre que els textos no són neutrals, sinó que representen un punt de vista i en silencien d’altres.
- Els estudiants analitzen el text críticament per reconèixer l’autor o el propòsit que l’ha guiat per influir en les idees dels lectors, reconèixer opinions, punts de vista i discrepàncies. Entenen que els textos estan construïts segons els valors, les visions i els interessos de l’autor. Desafien la manera en què estan construïts per expressar les seves idees i influir en la gent.
- Exemples d’activitats: mirar fotografies de diaris per considerar qui no està representat i per què hauria d’estar-ho; reescriure contes de fades per presentar idees diferents sobre el gènere i la classe social.